Бактеріальні захворювання картоплі

Напередодні старту кампанії з висадки картоплі постає питання про якість насіння, адже чим вища якість насіннєвої картоплі, тим якісніший урожай. А тому для посадки слід обирати лише сертифікований матеріал.

Картопля є однією з найважливіших  сільськогосподарських культур України.  Виробництво картоплі в Україні останні роки коливається в межах 18-20 мільйонів тонн в рік.  У зв’язку з цим контроль врожаю та насіннєвого матеріалу є необхідним заходом задля запобігання розповсюдження збудників бактеріальних хвороб картоплі.

Якість картоплі при зберіганні залежить від наявності бактеріальних хвороб, які передаються бульбами. Найбільш поширені та шкодочинні збудники бактеріальних гнилей картоплі це кільцева(Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) та бура гниль (Ralstonia solanacearum).

Ralstonia solanacearum- бура гниль картоплі

Організм R. solanacearum включено до списку А1 (карантинні організми, відсутні в Україні).

Зовнішньою ознакою прояву хвороби є швидке в’янення листя і стебел. На початку хвороби спостерігається в’янення частини стебла з втратою тургору вдень та з відновленням його вночі.  Рослини стають жовтими, з часом темніють, а потім гинуть.

 

При надрізі стебла виділяється біла слизова маса бактерій. При зануренні зрізаного стебла у воду можна спостерігати просочення слизу у вигляді ниток. Саме такий тест можна використовувати для попередньої діагностики хвороби рослини.

 

Розріз ураженої бульби має коричневий колір і  зрештою відбувається некроз судинного кільця та навколишніх тканин. Через декілька хвилин після розрізу на поверхні бульби може з’явитися кремоподібний ексудат. Також спостерігається налипання ґрунту на вічка.

Джерелом інфекції збудника є ґрунт, уражені рослинні рештки і насіннєві бульби. Бактерія може тривалий час зберігатися у воді та за її допомогою переноситися від поля до поля. Переважна більшість міжнародного розповсюдження зумовлена перевезенням насіннєвої картоплі.

Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus- кільцева гниль картоплі

Збудник хвороби входить до переліку регульованих некарантинних організмів(список А3), наявність якого в насіннєвому та садивному матеріалі негативно впливає на зберігання картоплі, а також на врожайність насаджень, внаслідок чого підлягає регулюванню.

Симптоми хвороби майже не відрізняються від бурої гнилі. Бульба уражується через столони. При початковій стадії  хвороби бульба зовні не відрізняється від здорової, хворобу можна виявити  при розрізі бульби поблизу основи столона. Наявність склоподібної  кремово-жовтої зони навколо судинних тканин столона вказує на зараженість. У разі сильного розвитку хвороби навколо усіх судинних тканин утворюється зона жовтуватого чи світло-коричневого кольору. На останній стадії розвитку хвороби судинне кільце і зона зі зміненим забарвленням стають м’якими.

Після висаджування уражених бульб, бактерії швидко розмножуються і через судини проникають у стебла та черешки, а звідти – в корені і дозрілі дочірні бульби. Використання хворих  бульб для посіву може привести до подальшого поширення хвороби. Бактерії не здатні зимувати у ґрунті, але інфекція може зберігатися в мішках з картоплею, машинах, обладнанні, а також на рослинах, що виросли самосівом на уражених полях.

 

Профілактика бактеріального зараження

  1. Використовувати незаражений матеріал для розмноження (насіння, живці, бульби).
  2. Дезінфікувати ножі та інструменти для різання.
  3. Не використовувати розрізану картоплю для розмноження, оскільки при розрізанні бульб ймовірність зараження суттєво збільшується.
  4. Не використовувати поля після зараження впродовж п’яти років

Саме тому дуже важливо якісно відслідковувати насіннєвий матеріал, який використовується при посіві нових насаджень, контролювати місця зберігання картоплі. Поля, які вже засаджені, також мають обстежуватися для виявлення підозрілих рослин.

Через те, що підтвердити або спростувати наявність бактеріального збудника у бульбах або рослинах картоплі можна лише у лабораторних умовах, у разі виявлення підозрілих бульб або рослин  необхідно звертатися до ДУ «Хмельницька обласна фітосанітарна лабораторія», яка має усі необхідні матеріали та обладнання для проведення експертиз, на виявлення таких небезпечних збудників хвороб, як бура та кільцева гнилі картоплі.

 

Провідний фахівець - бактеріолог

ДУ "Хмельницька обласна фітосанітарна лабораторія"

Катерина БРОНЗА